Wijkgebeurtenissen

Matthias van Pellicomstraat

Het speelpleintje voor de kleintjes is weer mooi opgeknapt.

Mede mogelijk gemaakt door

De Gemeente Leeuwarden en het Wijkpanel-Huizum West.


Nieuw in het Julianapark

Op initiatief van het wijkpanel heeft de Gemeente Leeuwarden een groot nieuw hek om het honden uitlaatveld geplaatst.

Dus geen loslopende honden in het park meer toegestaan. En ruim op wat uw hond heeft achtergelaten in de daarvoor bestemde kakbak.


Japanse duizendknoop

5 oktober 2019

Japanse duizendknoop verwijderen uit uw tuin? Doe hem in de grijze container!

De tijd om uw tuin winterklaar te maken komt eraan. In veel tuinen staat de Japanse duizendknoop. Wellicht ook in die van u. Bent u van plan om deze plant te snoeien? Doe het groenafval van deze plant niet in de groene container maar in de grijze container. Kleine stukjes van de plant kunnen via verwerkte compost weer uitgroeien tot nieuwe planten. En dat willen we graag voorkomen.

De Japanse duizendknoop is namelijk een invasieve exoot. Dat wil zeggen dat hij van nature niet in Nederland voorkomt. Het probleem met de Japanse duizendknoop is dat hij inheemse planten verdringt en onder de grond veel schade aanricht. De wortels zijn zo sterk dat ze door asfalt, riolering, stenen en zelfs door fundering heen kunnen breken. Nog beter is dus om deze plant uit uw tuin te verwijderen. Dat is echter niet eenvoudig. De plant is lastig uit te putten. Maar het kan wel.

De beste, maar ook meest intensieve manier is uitgraven. De wortels kunnen erg diep zitten en elk stukje wortel kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Het is dus belangrijk dat er geen wortelresten in de grond achterblijven. Houd de grond daarom goed in de gaten. Er kunnen opnieuw jonge planten boven komen. Voor meer informatie over bestrijdingsmethoden kunt u altijd internet raadplegen. 

De gemeente heeft met Omrin afgestemd dat deze plant in de grijze container mag. Alleen deze plant! 

Gemeente Leeuwarden


Een jaar is snel gegaan. Ons wijkpanel is dit jaar weer flink aan de slag geweest met het vertegenwoordigen van onze buurt.

Want wist u dat:

Wij nog steeds vragen krijgen over de vele hondenpoep overlast waar wij weinig aan kunnen doen dan alleen maar adviseren je medebewoner erop aan te spreken dat deze de uitwerpselen van zijn of haar hond moet opruimen om de buurt netjes te houden.

Dat het hondenuitlaatveld in d’Hondecoeterstraat nog steeds goed wordt gebruikt, dat er een bewonersinitiatief was om de achterzijde dicht te maken om vluchtende honden tegen te gaan.

Het hondenuitlaatveld in de Vluchtheuvel binnenkort wordt aangepakt met het plaatsen van een hek om het terrein heen om ook de veiligheid van de kinderen en andere bezoekers van het vluchtheuvelgebied te waarborgen.

En het hondenuitlaatveld  in het Julianapark wordt nog naar gekeken om daar ook de veiligheid voor honden, hondenbezitters en andere bezoekers van dit park te waarborgen.

De stapstenen richting het hondenuitlaatveld bij het Julianapark zullen iets verplaatst worden zodat je niet meer uitkomt in dit veld maar hier nog wel op kan spelen.

Het voetbalhek in de Simon de Vliegerpark is verplaatst en verbreed om overlast te proberen te verminderen naar de buren toe die achter het veld wonen.

De skatebaan heeft een compleet nieuwe vloer gekregen en is flink opgeknapt tot tevredenheid van alle skaters, steppers en stuntfietsers.

De Gerard Dou heeft het buurthuis opgeknapt aan de binnenzijde en de biljartzaal heeft een nieuwe vloer.

Het vluchtheuvel gebouw binnenkort een flinke verbouwing tegemoet gaat.

Er prachtige bloembakken zijn opgehangen bij vele ingangen van onze wijk, zij fleuren de wijk op bij binnenkomst en uitgaan.

Dat de laatste midnightwalk dwars door onze mooie wijk zou lopen en specifiek door de Hollanderwijk maar helaas werd afgelast wegens het slechte weer. Hopelijk zal deze organisatie in het voorjaar nog aan de slag om de laatste keer alsnog door onze mooie wijk te laten lopen.

De tût en derût borden zijn geplaatste in de Hercules Segherstraat om overlast van parkerende auto’s te verminderen.

Wij een bijspijkercursus willen organiseren voor iedereen die zijn theorie kennis van het verkeer wil opfrissen.

Dat onze AED’s regelmatig werden opgeroepen bij verschillende meldingen in onze wijk.

Wij het komende jaar Reanimatie cursussen willen starten en waar animo voor is ook eventueel ook EHBO cursussen.

Wij weer veel overleg hebben gehad met vele gemeentefunctionarissen over verkeer, veiligheid, kunst, natuur, kinderen, ouderen en wat er verder ten tafel kwam.

Wij nog altijd vrijwilligers zoeken die plaats willen nemen in ons wijkpanel.